"Türkiye Nezle Olsa Biz Grip Oluruz!” Diyenlerin Diyarıdır Balkanlar

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde Bir Hilal Uğruna: Makedonya'dan Çanakkale’ye Yaşanmış Hikâyeler adlı çevrim içi konferans düzenlendi.

Balkan Coğrafyası üzerinde ciddi araştırmaları ile Türk Tarihine önemli katkılar sunan Kırklareli Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş, “Bir Hilal Uğruna: Makedonya'dan Çanakkale’ye Yaşanmış Hikâyeler” başlıklı konferansta önemli bilgiler aktardı.

İKÇÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ünal Şenel, moderatörlüğünü yaptığı yayına, Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş’un Balkan Tarihi hakkında yaptığı araştırmalara, Türk Tarihine kazandırdığı eserlere dikkat çekti. ”Çanakkale ile ilgili yapılmış ne varsa azdır.” diyerek Çanakkale’nin tarihimizin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Şenel, gelecek nesillere bu şanlı tarihi unutturmayacak, hafızalarda canlı tutacak her alandaki çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“Onlar insan sayılmaz’ diyenlere insanlık dersinin verildiği yerdir Çanakkale”

Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş ise Çanakkale Savaşı’nın, Azerbaycan’dan Uygur’a Pakistan’a Sancar’a kadar kadınların, çocukların; takılarını, küpelerini çıkararak gönderdikleri bir savaş olduğunu kaydetti. Savaşın ne denli şiddetli geçtiğini tarihe geçen verilerle örnekleyen Doç. Dr. Karakuş , “Havada mermilerin çarpıştığı bir savaştan bahsediyoruz. Metrekareye 6 bin merminin düştüğü bir savaştan bahsediyoruz. Siperlerin çok yakın olduğunu,  3 dakikaya kadar öleceğini bilen ecdadımız, Kuran-ı Kerim okuyarak çarpıştığı, bir savaş Çanakkale. Bu savaşı kazandıran ruh böyle bir vatan aşkıyla çarpan bir ruhtur. Birçok liseden mezun verilemediğini 13 yaşında gönüllü çocukların bomba attığı bir Çanakkale… Dönemin İngiliz Başbakanı Churchill, kaybettikleri Çanakkale için “Biz onların çiçeklerini kopardık” diyerek çocuk yaşta şehit olan gençlerimizi işaret etmiştir.” dedi.

“Makedonya’da Çanakkale’ye asker gönderme ocakları vardı.”

Balkanlardan Çanakkale Savaşı’na katılanlar için “Osmanlı zorla götürdü.” şeklindeki iddialarının doğruyu yansıtmadığını aktaran Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş, Kosova’nın Gora Bölgesi’nde Çanakkale Yolu olduğunu, bölgede yaşayan insanların Çanakkale Savaşı’na buradan yola çıkarak gittiklerini söyledi. Çanakkale Yolu’ndan 20 sene sonra dahi dönenlerin olduğunu açıklayan Karakuş, “Makedonya’da Çanakkale’ye asker gönderme ocakları vardı. Üsküp ve Üsküp’e bağlı 100 köyden binlerce insan, Kuzey Makedonya’dan, Batı Makedonya’da Tetova, Kalkandelen’den, oraya yakın Urviç köyünden, Gostivar, Kırçova ve daha pek çok yerden duyup da gitmeyen yok gibidir. Karşıyaka Bölgesi’ndeki Aşağı Koliçanlı’da Gazi Şerif Aga vardır. Çanakkale Savaşı’nda bir ayağını bırakmıştır. Vücudu Batinca’da yüreği ise Türkiye’dedir. Ayrıca Batincalı Gazi Hüseyin Çavuş vardır. 4 kardeşiyle birlikte Çanakkale Savaşı’na katılmıştır. Kardeşlerden 2’si Gazi olurken 2’si ise şehit olmuştur.  Gazi Ahmet Hamzagiç, Sancak bölgesinden 13 bine yakın gönüllü i toplar Çanakkale’ye gitmek için. Bunda bir zorlama olabilir mi? Bunlar kayıtlı örnekler, bir de kayıt altına alınmayanlar var.” diye konuştu.

İlgili Resimler

Menüyü Kapat